implantologija i oralna hirurgija

Za blistav osmeh!

Neverovatno iskustvo u ovoj stomatološkoj ordinaciji! Usluge uvek brzo završe, a pored toga su tako pažjivi i ljubazni.

- Nora Minić

Stomatolozi u ovoj klinici su vrhunski! Imala sam problem sa zubima ceo život. Uz samo par poseta vi ste mi promenili celokupan osmeh, da se uvek osećam samouvereno.

- Lea mudrić

Glavne prednosti zubnih implantanata

Funkcionišu kao prirodni zubi

Nema poteškoća u čišćenju zuba

Bez karijesa

ŠTA SU IMPLANTI?

Zubni implanti su mali, titanijumski cilindri koji se ugrađuju u kost gornje i donje vilice. Implant vremenom čvrsto srasta sa kosti i ima ulogu korena zuba. Zajedno sa krunom, on funkcioniše i izgleda kao prirodni zub.

U našoj ordinaciji postoji mogućnost pojedinačne ugradnje implanta (gde nedostaje samo jedan zub). U tom slučaju, velika prednost je to što se tad izbegava brušenje susednih zdravih zuba.

Takođe, implanti se mogu ugraditi i u bezuboj vilici. To su sistemi All on4 i All on6, kada možete izbeći nošenje proteze.

Implantati se prave od materijala titanijum, koji dokazano, prema istraživanjima, ima najbolja svojstva srastanja sa kosti. 

KAKO IZGLEDA PROCES UGRADNJE?

Potrebno je uraditi 3D snimak pre intervencije. Intervencija se zakazuje ukoliko su nakon stomatološkog pregleda i uvida u snimak ispunjeni uslovi za izvođenje intervencije.
Izvodi se uz primenu lokalne anestezije, potpuno je bezbolna i traje od pola sata do nekoliko sati.
Naš savet je da nakon procedure koriste hladne obloge i odmor. Hirurški konci se uklanjaju nakon 7 do 10 dana. Izrada krunica na implantima (protetska faza) se izvodi nakon 4 nedelje do 4 meseca. Ukoliko imate potrebe i u cilju bržeg oporavka, možete uzimati antibiotike, kortikosteroide ili analgetike (u konsultaciji sa vašim stomatologom).

KOJI SE OPORAVAK NAKON UGRADNJE?

Oporavak protiče generalno lako i bez tegoba. Narednog dana možete normalno ići na posao, u šetnju i sl. Ono što se ne preporučuje, je izlaganje fizičkim naporima 5-7 dana od intervencije .

Implant obično zahteva period od 6 nedelja do 6 meseci da sraste sa viličnom kosti. Kako bi pacijent što lakše prošao kroz period bez zuba do izrade definitivne krunice ili mosta, često se moze izraditi privremena totalna proteza, parcijalna proteza, privremeni most ili kruna, u zavisnosti od regije i pojedinačnog slučaja.
Nakon perioda srastanja, pristupa se otvaranju implanta, izradi otisaka, postavljanju suprastruktura (abatmenta) i izradi definitivnih krunica ili mostova.

Kontrole nakon ugradnje implantata se vrše prve godine na 6 meseci a kasnije jednom godišnje.

UGRADNJA IMPLANTANATA ZA SAMO 350 eURA!

ORALNA HIRURGIJA

  • Hiruško vađenje impaktiranih zuba
  • Cistektomije
  • Resekcije zuba
  • Parodontalna hirurgija


Impaktirani zubi
su zubi koji iz bilo kog razloga nisu našli svoje mesto u zubnom nizu i ostali su zaglavljeni delimično ili potpuno u koštanom tkivu gornje ili donje vilice. To su umnjaci i očnjaci. Najčešće se radi u slučaju infekcije ili iz ortodonskih razloga. Svojim položajem mogu biti uzrok poremećaja zubnog niza, mogu ugrožavati susedni zub a ne retko su i uzrok pojave cista u koštanom tkivu. Takve zube je teško čistiti, ukoliko su delimično iznikli, pa se često javlja karijes na površini koja je u kontaktu sa spoljnom sredinom. Na taj način se može dovesti do veoma ozbiljnih infekcija koje mogu ugroziti život pacijenta. Impaktirani zubi se vade hirurški, a optimalno vreme za njihovo vađenje je između 14 i 25 godina kada je postoperativno tok najlakši.

Cistektomija je zahvat kojim se odstranjuje cista, kako i sam naziv kaže. To su patološke šupljine koje su obložene tkivom i ispunjene tečnošću, mogu se razvijati u vilici i u mekom tkivu (usna, obraz..). U šupljinu koja ostane nakon njenog odstranjivanja može se aplicirati veštačka kost, kako bi urastanje kosti bilo u punom obimu. Uglavnom nastaju kao reakcija organizma na hroničnu infekciju koja dolazi preko vrha inficiranog korena zuba u vilici, najčešće kao posledica karijesa ili traumom uzrokovanog avitalnog zuba (zub bez živca).

Resekcija zuba – hirurški zahvat gde se vrši odsecanje vrha korena zuba usled toga što postoji hroničan zapaljenski proces koji se ne može sanirati klasičnim konzervativnim lečenjem zuba. Zubu se pristupa u predelu vrha korena, tako što se odigne gingiva i onda se napravi otvor u kosti i iseca se deo vrha korena zuba i odstranjuje se zajedno sa pripadajućim mu procesom.

Parodontalna hirurgija se bavi hirurškim lečenjem parodontalne bolesti koja predstavlja infekciju potpornih struktura zuba a koja rezultuje ispadanjem zuba. Prvi simtomi koji se javljaju su krvarenje desni, izrazito crvene desni uz otoke, neprijatan zadah… Ukoliko su prisutni džepovi plitki, jedna od efikasnih metoda je kiretaža džepa uz ispiranje. Kod dubokih džepova gde je prisutna i značajna resorpcija kosti predlaže se režanj ili ”flap” operacija uz dodatak veštačke kosti. Na taj način se eliminišu sve štetne materije nagomilane u džepu a izgubljen deo kosti se zamenjuje veštačkom kosti. 

Cistekomija, resekcija zuba i parodontalna hirurgija imaju za cilj očuvanje sopstvenih zuba.

58_DENTAL_PERIC