Fiksne proteze i folije za ispravljanje zuba

Za blistav osmeh!

Neverovatno iskustvo u ovoj stomatološkoj ordinaciji! Usluge uvek brzo završe, a pored toga su tako pažjivi i ljubazni.

- Nora Minić

Stomatolozi u ovoj klinici su vrhunski! Imala sam problem sa zubima ceo život. Uz samo par poseta vi ste mi promenili celokupan osmeh, da se uvek osećam samouvereno.

- Lea mudrić

Dental Centar “Perić” – za vaš savršen osmeh!

Fiksna proteza

Fiksni uređaj može biti metal, keramika i staklo (safirno staklo). Postavlja se na prednji deo zuba i ne može se ukloniti. Brave koje se lepe za zube nose žicu, tzv luk koji usmerava kretanje zuba. Luk za brave se fiksira gumicama ili same brave imaju posebna vrata u koja se ubacuje žica (samoligirajuće brave, Damon sistem).

Jesu li svi kandidati za fiksnu protezu?

Retko ko ima savršen zagriz i pravilan raspored zuba, pa je većina njih kandidat za nošenje fiksne proteze.

Ako primetite nešto od sledećeg u ogledalu:

– odstupanje u zagrizu i kontaktu gornjih i donjih zuba 
– asimetrija donje trećine lica
– rotirani zubi
– krivi zubi
– zubi koji se nalaze izvan zuba
– odvojeni zubi (prisutna dijastema)
– zgužvani zubi…

Nikad nije kasno za nošenje fiksne proteze. Bez obzira na to koliko godina imate, vaši zubi se uvek mogu pomeriti i postaviti u pravilan položaj sa velikim terapijskim uspehom. Terapija obično traje od 1 do 2 godine, tokom kojih se obavljaju redovni pregledi (obično jednom mesečno).

Postavljanje fiksne proteze i lepljenje bravica nije bolno, ne morate primati anesteziju. Sama postavka traje od 45 minuta do 1,5 sat kada se, naravno, prave pauze za odmor pacijenta. Na samom kraju dolazi najlepši deo, a to je odabir gumica koje postoje u raznim bojama.

Dentalna higijena u ovom periodu mora biti znatno poboljšana jer se hrana lako pričvršćuje za aparatić. Takođe, obratite pažnju na četkanje desni.

Sa fiksnom protezom možete jesti sve, ali treba izbegavati grickanje, pa se preporučuje da svu hranu usitnite. Izbegavati  gumene bombone i žvakaće gume, kao i orašaste plodove poput lešnika, kikirikija itd. 

Ako vam brava otpadne ili se luk izvuče ili žica pukne, treba da pozovete stomatologa istog dana da zakažete posetu i izvršite zamenu što je pre moguće.

Nakon skidanja proteze, kako bi se sprečilo vraćanje zuba, većina pacijenata treba da nosi tzv. prozirne folije.

Folije za ispravljanje zuba

Ispravljanje folije je alternativa metalnim bravicama – plastična obloga (providna folija) napravljena da ispravi zube i pravilno ih rasporedi u prethodno dizajnirani položaj. Precizno je dizajniran na osnovu otiska napravljenog u našoj ordinaciji.

Ove folije su napravljene od gotovo nevidljive vrste plastike koja se koristi u stomatologiji. Svaka folija je izrađena isključivo po otisku ugriza svakog pacijenta. Potpuno su pokretne i mogu se skinuti u situacijama kada je praktičnije da nemate ništa na zubima: kada jedete, perete zube ili jednostavno imate važan društveni događaj na kojem želite da se predstavite u punom sjaju.

Međutim, ova prednost često može postati mana jer se ljudi previše opuštaju i provode manje vremena noseći folije. Da bi bili efikasni, pacijenti se moraju pridržavati predloženog vremena nošenja.

Kada su zubi lepo raspoređeni, neminovno dolazi do skladnog i lepog osmeha. To je svojevrsna nagrada za nošenje fiksnih proteza ili folija za ispravljanje zuba.