Bezmetalne fasete (viniri)

Za blistav osmeh!

Neverovatno iskustvo u ovoj stomatološkoj ordinaciji! Usluge uvek brzo završe, a pored toga su tako pažjivi i ljubazni.

- Nora Minić

Stomatolozi u ovoj klinici su vrhunski! Imala sam problem sa zubima ceo život. Uz samo par poseta vi ste mi promenili celokupan osmeh, da se uvek osećam samouvereno.

- Lea mudrić

Fasete ili viniri su tanke, bele ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba. Mogu biti kompozitne i keramičke.

Kompozitne fasete

Ukoliko su zubi promenili boju, istrošili se ili postoje manji razmaci između zuba, jedno od rešenja su kompozitne fasete. Izrađene su od kompozitnog materijala.

Rade se direktno u ustima pacijenta i za vrlo kratko vreme vaš osmeh će biti potpuno lepši i sjajniji. Nema brušenja zuba ili je minimalna, samo u gleđi i relativno je jeftino rešenje.

Kompozitne fasete se izrađuju u jednoj poseti kada se kompozit nanosi direktno na prednju površinu zuba. Materijal se nanosi u slojevima, oblikuje, a boja se usklađuje sa susednim zubima ili se boja menja prema želji pacijenta. Da bi se ispunila sva očekivanja i mogućnosti, u određenim slučajevima zub mora biti brušen, tj. uklanja se deo zubnog tkiva radi promene položaja ili oblika zuba, a takođe, ako želimo postići drugačiju boju zuba. Da bismo dobili npr. svetliju nijansu zuba, a zub je tamnije boje, moramo da postavimo deblji sloj kompozita što znači da najčešće mora da se skine deo gleđi. Cela intervencija je bezbolna i obično ne zahteva anesteziju.

Vek trajanja ovih faseta je minimalno 5 godina, a pravilnim održavanjem, pridržavanjem uputa stomatologa i redovnim pregledima njihov vek trajanja se značajno produžava.

Kompozitne fasete se vremenom mogu oštetiti ili istrošiti i promeniti boju, tako da se lako mogu korigirati ili zameniti, što je njihova velika prednost.

Keramičke fasete

Zahvaljujući keramičkim fasetama moguće je potpuno promeniti osmeh.

Ukoliko želite promeniti oblik, boju ili izgled svojih zuba, u našoj ordinaciji nudimo najkvalitetnije keramičke fasete. Glavni razlog zašto se pacijenti odlučuju za keramičke fasete u odnosu na keramičke krunice je taj što se u tom slučaju zubi manje oštećuju.

Kod izrazito žutih zuba, može se uspešno promeniti boja, ali i položaj i oblik zuba, kao i zatvaranje dijasteme. Uz velike promene položaja i oblika zuba, to nije moguće učiniti keramičkim fasetama. U tim slučajevima se predlažu bezmetalne keramičke krunice.

Fasete su vrlo tanke keramičke ljuspice i potrebno je paziti da ne dođe do pucanja. Nije preporučljivo grickati tvrde i teške stvari, kako ne bi pucali.

Keramičke fasete se izrađuju u nekoliko poseta. Prva poseta uključuje stomatološki pregled, detaljan plan terapije i zajedničko donošenje odluka. U tom pogledu, stomatolog će vam predstaviti sve od najboljeg izbora za vas, kompletnu proceduru i uputstva za svaku fazu pripreme i nakon pripreme. U drugoj poseti zubi se bruše, skida se određeni sloj gleđi na prednjoj površini zuba, uglavnom od 0,5 mm i do 2 mm na secivnoj ivici zuba, ako nema potrebe za većim promenama položaja, oblika i boje zuba. Takođe u ovoj poseti se izrađuju privremene fasete za nošenje dok se definitivne fasete izrađuju u laboratoriji. U trećoj poseti, fasete se testiraju kako bi se proverio njihov položaj, oblik, veličina, boja, odnos sa susednim zubima i zubima suprotne vilice, zagriz i izgled. Nakon eventualnih korekcija postojećih faseta, u ovoj ili narednoj poseti, fasete se cementiraju trajnim cementima. Između svake posete prođe nekoliko dana, što uglavnom ovisi o broju aspekata koji se naprave.

Keramičke fasete traju od 5 do 10 godina, zbog otpornijeg materijala. Ne menjaju boju i ne troše se u funkciji žvakanja, a održavaju se na isti način kao i prirodni zubi. U slučaju bilo kakvog oštećenja, keramičke fasete se ne mogu korigovati kao kompozitne, već se moraju zameniti novima. Srećom, to se retko događa jer su izrađene od keramike koja je vrlo otporna, a sledeći upute stomatologa, ove fasete traju dugi niz godina.

Kvalitetni materijali koje koristimo u našoj ordinaciji prilikom izrade faseta garantuju dugoročno rešenje za vaše zube i lep osmeh.